ANJİYOGRAFİ NASIL YAPILIR ?

Anjiyografik işlemler, özel olarak eğitilmiş Radyoloji Uzmanları tarafından yapılır. Bu sırada radyoloji uzmanına benzer şekilde özel eğitim almış radyoloji teknisyeni ve hemşiresi yardımcı olmaktadır. Anjiyografi, özel olarak geliştirilmiş ve özel işlevleri olan anjiyografi cihazlarında yapılmalıdır.

Anjiyografik işlemlerde üç önemli aşama vardır : Kateterin (Plastik tüp) yerleştirilmesi, kontrast ilacın verilmesi ve kateterin çıkartılması.

Kateterin Yerleştirilmesi: Anjiyografi için genelde kasık veya koltuk altı bölgesi kullanılmaktadır. Bu seçim, sizin için en uygun olabilecek şekilde, doktorunuz tarafından yapılacaktır. Öncelikle kateterin yerleştirileceği bölge sterilize edilir. Cilt ve cilt altına lokal bir anestezik madde verilmesinden sonra ince bir iğne ile atardamarınıza girilir. Buraya konulan bir kılıfın içinden, kateter adı verilen bir plastik tüp incelenmesi istenilen damarınızın içine yerleştirilir. Bu sırada doktorunuz, anjiyografi cihazındaki ekrandan kateterin gidişini izlemektedir. Bu işlem sırasında hast herhangibir ağrı duymamaktadır.

Kontrast İlacın Verilmesi : Kateterin, incelenmesi istenilen damara yerleştirilmesinden sonra kontrast madde enjekte edilir. Bu sırada hastada birkaç saniye süren bir sıcaklık hissi oluşur. Bu işlem istenilen incelemenin gerektirdiği doğrultuda birkaç kez tekrarlanabilir. İlacın verilmesi sırasında hareketsiz kalmanız veya bölgesine göre kısa süreli nefes tutmanız gerekebilir.

Kateterin Çıkartılması: İnceleme tamamlandıktan sonra damarınızdaki kateter ve kılıf çıkartılarak baskı uygulanacaktır. Bu sırada da ağrı duyulmayacaktır. Girilen damar atardamarınız olduğu için kanın durması normal şartlarda 5-10 dakika alabilir. Hasta daha sonra ortalama iki saat kadar istirahat edeceği odaya alınır. Ancak, aynı seansta yapılabilecek balon anjiyoplasti v.b. işlemler gerektiğinde inceleme biraz daha uzayabilir.

Tüm bu işlemler sırasında; damara giriş yerine yapılacak bölgesel anestezi nedeniyle herhangi bir ağrı duymayacaksınız. Yalnızca o bölgede bir baskı hissi olacak, anestezi etkisi geçince de hafif bir ağrı duyabilirsiniz.

 

 

 

 

   
   
Ana Sayfa | Hakkımızda | Hizmetlerimiz| Doktorlarımız | Ekibimiz | Teknolojimiz | İletişim